В първата статия от сериите Скуош ракета – как да изберем разгледахме подробно на какви марки ракети се спират най-добрите играчи по света. Колкото и любопитна да е статистиката, оказва се , че марката не е от голямо значение при избора на скуош ракета.

Съветвайки се с някои от най-добрите треньори и експерти по ракетите в България, намерихме едно преобладаващо мнение – от първостепенна важност за ракетите са техните тегло и баланс

 

Оптимална тежест на скуош ракета

Оптималната тежест на скуош ракетата е строго индивидуален фактор, зависещ от нашите базови технически умения и физическа сила на играчът. Като обща насока може да се вземе тегло на ракетата между 90 и 140 грама, всичко извън тези параметри е непрепоръчително.

Ракета 130 – 140 грама Предимството на високия грамаж на тези ракети дава допълнителна скорост на топката при удар. Този бонус идва за сметка на намаленото време за реакция при drop shot, flick и дори при връщане на нисък и бърз cross court удар.

Tecnifibre Carboflex 130S

Ракета от 110 до 125 грама Това е златната среда за тегло на скуош ракети. Изисква се малко повече физическа подготовка за оптималното им използване, но предимствата са много. Маневреността е ключова при тези ракети и увеличава точността когато искаме да завършим разиграването с прецизен удар.

Ракета под 110 и до 90 грама Маневреността в тази ракета е на максимум, но поради ниското тегло може да бъде използвана от играчи със силно развита мускулатура.

Нашата препоръка за скуош ракета

Ако сте сериозни на тема скуош и с желание да напредвате, има ясен и добре утъпкан път за избор на ракета. Започнете с по-тежка ракета (но не повече от 140 грама), за да има дълбочина и скорост на ударите. Добър избор за начална ракета са Head Graphene XT Xenon 135, Tecnifibre Carboflex 130S, Karakal RAW 130, Unsquashable Force-Lite 140. Поетапно намалявайте теглото на ракетата, увеличавайки бързината на своя суинг и добавяки маневреност. Повтаряйки тези стъпки във времето ще намерите своята оптимална ракета.

Ако нямате възможност за инвестиция в няколко ракети, идеалният избор е на висок клас ракета между 110 и 125 грама. Тя със сигурност ще ви служи добре, имайки добри показатели и за скорост и за маневреност. Топ избор са Dunlop Hyperfibre+ Evolution PRO, Tecnifibre Carboflex 125 XS или Karakal Tec Pro Elite, но съвсем логично е и по-бюджетно решение като Dunlop Hyperfibre+ Revelation, Karakal 110 RAW, Dunlop Apex Synergy 4.0 или Head Graphene Touch Radical

Ако сте отлично подготвени физически, вашият избор трябва да бъде Karakal SN 90. Има безброй примери за скок в нивото при преминаване към този модел.

Единственият по рода си Karakal SN 90, най-леката ракета за скуош в света

Баланс на скуош ракета

Теглото на скуош ракетата е първият фактор за избор, но не по-малко важен е балансът. Баланс се дефинира като разпределението на теглото по дължина на рамката – когато повечето тегло е към главата на ракетата, тогава тя се нарича head heavy, a когато повечето тегло е към дръжката тя е head light.

Head heavy ракетите увеличават усещането за ракета в ръката. Те са подходящи за играчи, които имат по-бавен ритъм на игра и обичат дългите и стратегически разигравания. Това е така, защото head heavy ракетите генерират повече сила с по-малко усилие. Топ ракетата в тази категория е моделът използван от номер 1 играча в света Ali Farag – това е Dunlop Hyperfibre XT Revelation PRO, 128 грамова ракета с head heavy баланс.

Номер 1 в света Ali Farag играе с Dunlop Hyperfibre XT Revelation PRO

Head light ракетите притежават повече маневреност. Ако волетата са важна част от вашата игра, head light скуош ракета е вашият правилен избор. Допълнително този тип ракети допринасят за вашата готовност преди удара, тъй като по-бързо и лесно може да ги подготвим. Head light ракети са препоръчителни и за играчи, които трудно стабилизират китката при удара. Накратко, този тип ракети увеличава прецизността в разиграванията. При мъжете номер 8 в света Diego Elias използва Dunlop Precision Ultra, която притежава висока точност при разиграванията, а за допълнителна сила е добавено тегло на ключови места, правейки ракетата 132 грама.

Diego Elias залага на контрол и маневреност с head light ракета

Като цяло, професионалистите предпочитат head heavy ракети, заради продължителността на разиграванията. Но тази тенденция започва да се променя и много от тях минават на head light, поради по-високия ритъм на игра в последните години.

Статистиката при професионалистите

Ето каква тежест ракети и с какъв баланс използват професионалистите от топ 10 при мъжете и жените.

Марка Модел Тегло Баланс
Топ 10 жени
1 Raneem El Welily Harrow Vapor 125 Head Heavy
2 Nour El Sherbini Tecnifibre Tecnifibre Carboflex 125 NS 125 Head Heavy
3 Camille Serme Artengo Opfeel SR 990 Power 115 Head Heavy
4 Nouran Gohar Tecnifibre Tecnifibre Carboflex 130 XS 130 Head Heavy
5 Nour El Tayeb Dunlop Hyperfiber+ Revelation 125 Extra Head Light
6 Joelle King Head Graphene Touch Speed 135 Slimbody 135 Head light
7 Sarah-Jane Perry Unsquashable SJP Autograph 120 Head light
8 Amanda Sobhy Head Graphene Touch Radical Slimbody 120 120 Even
9 Tesni Evans Karakal Tec Pro Elite 125 Extra Head Heavy
10 Annie Au Harrow Renegade 135 Head Heavy
Топ 10 мъже
1 Ali Farag Dunlop Hyperfibre XT Revelation PRO 128 Head heavy
2 Mohamed Elshorbagy Tecnifibre Tecnifibre Carboflex 125 XS 125 Even
3 Tarek Momen Harrow Reflex 110 Slightly Head Heavy
4 Karim Abdel Gawad Harrow Vibe 125 Head heavy
5 Simon Rösner Oliver Apex RS 115 Slightly Head Heavy
6 Paul Coll Eye V.LITE 115 Control 115 Head light
7 Mohamed Abouelghar Prince Prince Pro Rebel 950 135 Extra Head Heavy
8 Diego Elias Dunlop Precision Ultra 132 Head light
9 Miguel Rodriguez Tecnifibre Carboflex Cannonball 125 125 Even
10 Saurav Ghosal Head Graphene Touch Speed 120 120 Head heavy

Средното тегло на ракетите при жените е няколко грама повече, породено от по-голямата физическа сила при мъжете. 60% използват head heavy ракети, 25% са с head light, а 15% залагат на балансирани модели. С изключение на един състезател, всички head light ракети са една идея по-тежки, за да генерират повече сила.

Интересен факт: Mohamed Abouelghar използва най-тежката ракета в топ 10 (135 грама), която е и Extra Head Heavy. Не случайно прякорът на този играч е The Bullet.

Mohamed Abouelghar със своя Prince Pro Rebel 950 (снимка от US Squash Open)