Един от най-честите въпроси, които получаваме на рецепция в зала Fireball е каква ракета за скуош да си изберем. Общите насоки са лесни – ракетата трябва да бъде между 90 и 140 грама, да има форма за повече сила или за повече контрол според нашия стил на игра, да бъде в разумен ценови клас спрямо нашите умения в играта и т.н. Но когато стигнем до детайлите, опциите за избор на ракета са много и са строго индивидуални – минавайки през оригинален кордаж, баланс на ракетата, големина на sweet spot, гъвкавост на рамката и множество други детайли.

В серия статии ще се опитаме да отговорим в детайли на тези въпроси. Започваме с най-основния от тях: каква марка ракета да изберем? Решихме да вземем експертиза от професионалистите – ракетата е основна част и инструмент за техния успех. Нека погледнем в детайли с какви скуош ракети играят най-добрите 50 в света, на базата на рейтинг лист на PSA от септември месец тази година.

Ali Farag номер 1 в света с марка Dunlop срещу Mohamed Elshorbagy номер 2 в света с марка Tecnifibre

Номер едно в класацията е Ali Farag. 27 годишният египтянин, наричан често Mr. Fantastic, Rubber-band Man, или The Raptor, се е спрял изцяло на марката Dunlop. Ракетата му е произведена да пасва на неговия стил, а малко след като започва да играе с нея става достъпна и на масовия пазар. Dunlop Hyperfibre+ Revelation Pro е 128 грамова ракета с head heavy баланс и иновативни подобрения в карбоновите нишки за повече скорост на удара и специфична форма на главата на скуош ракетата за увеличен контрол.

Това че номер едно в света играе с Dunlop съвсем не означава, че това е предпочитаната марка на топ играчите. Mohamed Elshorbagy, номер 2 в световната ранклиста, залага на Tecnifibre модел Carboflex 125 X-Speed – с подобрения като AeroShaft и iBlades. За масовия потребител тя се предлага с висок клас кордаж Dnamx.

Най-силният удар в скуоша принадлежи на номер 38 в света Cameron Pilley с ракета Karakal, цели 176 мили в час или 13 мили в час по-бърз от най-скотостния сервис в света записан от австралиеца Sam Groth.

Но това отново не прави нито Dunlop, нито Tecnifibre, нито Karakal масовите ракети при професионалистите. В топ 10 намираме общо 5 марки – Dunlop, Tecnifibre, Harrow, Head, Eye и Oliver. Ситуацията е още по-интересна в топ 50 на света – има 15 марки скуош ракети! Ако изключим специфичните договори за спонсорство, то ясно личи, че изборът на скуош ракета и нейната модификация е строго индивидуален.

Скуош ракети в топ 50 на света

Tecnifibre 7
Karakal 6
Head 6
Harrow 5
Unsquashable 5
Dunlop 4
Eye 4
Black Knight 3
Prince 3
Salming 2
Oliver 1
Wilson 1
Victor 1
Ion 1
N/A 1

Играч – скуош ракета

1 Ali Farag Dunlop
2 Mohamed Elshorbagy Tecnifibre
3 Tarek Momen Harrow
4 Karim Abdel Gawad Harrow
5 Simon Rösner Oliver
6 Paul Coll Eye
7 Mohamed Abouelghar Tecnifibre
8 Diego Elias Dunlop
9 Miguel Rodriguez Tecnifibre
10 Saurav Ghosal Head
11 Marwan Elshorbagy Tecnifibre
12 Joel Makin Unsquashable
13 Omar Mosaad Head
14 Zahed Salem Karakal
15 Fares Dessouky Tecnifibre
16 Gregoire Marche Tecnifibre
17 Declan James Eye
18 James Willstrop Unsquashable
19 Daryl Selby Black Knight
20 Ryan Cuskelly Harrow
21 Cesar Salazar Head
22 Adrian Waller Head
23 Leo Au Prince
24 Tom Richards Karakal
25 Mazen Hesham Eye
26 Max Lee Salming
27 Raphael Kandra Victor
28 Nicolas Müller Wilson
29 Mostafa Asal Head
30 Greg Lobban Karakal
31 Youssef Soliman Prince
32 Mathieu Castagnet Ion
33 Borja Golan Eye
34 Yip Tsz Fung N/A
35 Lucas Serme Black Knight
36 Campbell Grayson Salming
37 Eain Yow Ng Dunlop
38 Cameron Pilley Karakal
39 George Parker Unsquashable
40 Chris Simpson Karakal
41 Iker Pajares Bernabeu Unsquashable
42 Arturo Salazar Black Knight
43 Abdulla Al-Tamimi Harrow
44 Alan Clyne Harrow
45 Karim Ali Fathi Karakal
46 Ivan Yuen Prince
47 Todd Harrity Unsquashable
48 Youssef Ibrahim Head
49 Ramit Tandon Tecnifibre
50 Gregory Gaultier Dunlop

 

Нашия съвет за избор на скуош ракета

Ако сега започвате със скуоша, изберете по-нисък клас ракета, разбира се не по-тежка от 140 грама. Както обичаме да се шегуваме, по-важно е „задракетното устройство“. Вложете ценовата разлика в няколко часа с инструктор, това наистина ще подобри рязко вашите умения. Скоро ще изградите свой собствен стил и ще имате ясна представа какъв тип играч сте и от каква ракета имате нужда.

А за да улесним процеса, от месец октомври в зала Fireball ще имаме голямо разнообразие от тест ракети. Заповядайте да поиграете с тях и да усетите разликите.