Най-прогресиращият състезател от Южна Америка – „пумата на Перу“ Diego Elias – достигна полуфиналите на US Squash Open 2019. Елиас победи четвъртия в света Karim Abel Gawad (Египет) в петсетов маратон 4-11, 12-10, 11-7, 5-11, 11-7. С тази победа Diego Elias заслужи да се изправи срещу номер 1 в света Ali Farag (Египет). Фараг достигна до полуфинала без загубен гейм, печелейки с разлика във всеки един, което го прави и фаворит за този сблъсък.

Видео: впечатляващ контрол от Diego Elias

Днес са другите два четвъртфинала при мъжете:

Tarek Momen (EGY) vs Simon Rösner (GER)
Paul Coll (NZL) vs Mohamed ElShorbagy (EGY)

Diego Elias триумфира на четвъртфинала и ще има нелека задача срещу световния номер 1 Ali Farag

При дамите вече са известни две от състезателките на полуфинал, които ще се срещнат в египетски сблъсък между първата в света El Welily и третата El Tayeb, които бяха безапелационни срещу Sarah-Jane Perry (ENG) и Rowan Elaraby (EGY). И двете срещи завършиха 3:0 за по малко от 30 минути. Директния мач между двете египтянки се явява и повторение на финала от 2017-та година.

Другата полуфинална двойка ще се определи от следните мачове:

Nouran Gohar (EGY) v Tesni Evans (WAL)
Amanda Sobhy (USA) v Camille Serme (FRA)

El Tayeb впечатли с атрактивни изпълнения и не остави шансове на опонента с безапелационно 3:0

Любопитно

В последните дни следим в детайли кой състезател с каква ракета играе – неговата марка, баланс и тегло и т.н. Откритото първенство на САЩ по скуош ни предоставя доста любопитни полуфинални сблъсъци. В полуфинала при мъжете Diego Elias и Ali Farag са маркови лица на Dunlop, но играят с коренно противоположни ракети. Ali Farag играе с Dunlop Hyperfibre XT Revelation, 128 грамова ракета с head heavy баланс и капковидна форма на главата – изцяло изградена за атакуващ и мощен скуош. Diego Elias играе с Dunlop Precision Ultimate – от името на ракетата разбирате, че главната цел там е висок контрол при разиграванията. Тя е 132 грамова и е head light. Тази разлика в ракетите се преекспонира още повече от начина по който са наплетени. При Farag имаме 14×19 струни, при Elias имаме 16×19, един феномен, който ще разгледаме в последващи статии.

При дамите номер 1 в света El Welily играе с ракета Harrow Vapor, който тежи цели 140 грама! Да, това дава много сила на удара, но египтянката иска повече и затова ракетата и е с head heavy баланс! Срещу тази впечатляваща мощ имаме висока маневреност и контрол от ракетата на El Tayeb – това е Dunlop Hyperfibre XT Revelation, 125 грама head light ракета.

Сблъсъкът на различните стилове обещава шоу на полуфиналите на US Squash Open 2019. Може да следите мачовете на https://www.usopensquash.com/live/ или ежедневните репортажи по Youtube.