Развиването на умения за скуош се оприличава на изучаването на цигулка: успехът зависи от развитието на мускулната памет и усъвършенстването на техниката чрез практикуване отново и отново. Въпреки това за разлика от свиренето на цигулка, красотата на скуоша е в незабавното удовлетворение, което предоставя.

Скуош кортът е място за развитие на дисциплина, увереност и лидерски умения. Скуошът  проповядва основни принципи като толерантност, сътрудничество и уважение. Подчертавайки стойността на усилията, той учи как да управляваме успеха и неуспеха.

Скуошът отдава голямо значение на спортсменството, приятелството и се играе по цял свят от хора с високо образование и уважавани професии.

Физически, интелектуално и геометрично взискателен, скуошът изисква високо ниво на технически умения. Поради огромното разнообразие от удари от множество ъгли, с различни скорости и траектории предвид използването на всички четири стени на корта, скуошът има основателна претенция да бъде шахът на ракетните спортове.

Тренировката на корта е комбинация от фитнес и игра. Тя представлява идеална основа, върху която да се развият умения и характер в среда, която сърдечно възприема ценностите на честността, искреността и почтеността.

Като индивидуален спорт той помага на всяко дете да измерва собствения си напредък, да спазва дисциплина, контрол и хладнокръвие пред несгодите, без да се смущава, когато тялото и умът са под натиск.