Подобно на много други спортове на закрито скуошът може да се практикува независимо от времето и сезона. Но освен това безспорно предимство имат и редица ползи за здравето. Играта не само спомага за общата физическа форма, но и за поддържането на психическото и умствено здраве на играещите. Тук споделяме някои от основните предимства на един от най-здравословните спортове в света.

Издърпайте чорапите нагоре и продължете да четете.

1. Всеки, ама наистина всеки може да играе скуош.

Той е изключително адаптивен спорт, независимо дали сте дете, тийнейджър или възрастен, може лесно да се научите да играете. Играчите могат да променят стила на игра и оборудването, за да отговарят на тяхната физика и умения. Скуошът може да се играе от хора на всяка възраст, но има няколко важни предимства при практикуването му от деца. Той им помага за подобряване на тяхната комуникативност, физическо израстване, зрение, сила на волята, спортен дух и още много.

2. Полезен за сърдечно-съдовото здраве

Всички знаем, че трябва да правим кардио упражнения за здраво сърце. Скуошът изисква много енергия – при него скачате, бягате, навеждате се и се протягате за топката, което е отлична тренировка за сърцето и белите дробове, тъй като работят с висока интензивност.

3. Сила и издръжливост

Ако сте човек, който иска да спортува, но ви е скучно да ходите всеки ден във фитнеса, то скуошът може да е идеален за вас. Той ще ви помогне да постигнете добра физическа форма и да я поддържате, докато се забавлявате. Играта на скуош включва мускулите на долната и горната част на тялото, ангажира почти всички мускули и стави, което поддържа тялото във висок тонус и помага да изгорите много калории (средно 560 калории на всеки 30 минути игра).

4. Психично здраве и самочувствие

Без съмнение скуошът се концентрира 95% от върху вашето физическо здраве и 5% върху психическото. Но след като вашето физическо състояние се подобри, той спомага изключително за укрепване на психичното такова. В скуоша, както и в повечето спортове, играчът развива чувство за постижение и увереност, независимо дали печели или губи конкретна игра.

Когато прояви висок спортен дух и знае, че е дал всичко от себе си, използвал е физическите си способности до край, особено в силова игра като скуош, тогава се повишава самооценката, себеуважението и увереността.

5. Засилва координацията на ръцете и очите

Като всички ракетни спортове скуошът изисква отлична координация ръка-око. Играчът многократно вижда топката и настройва тялото и ръката си, за да я отиграе. Координацията между движението на ръката и цялото тяло е ключова, тя е задължителна за всяка игра, която изисква едновременно концентрация и сила.

6. Социализира

Наред с всички други ползи за здравето, скуошът дава шанс на хората да се срещат с други играчи и да създават приятелства, водени от общ интерес. Не е възможно да играете скуош сами, така че трябва да посещавате зали, организирани събития и турнири, за да играете с различни партньори.

Може вече да имате много приятели, но ако сте готови да създадете нови, със сигурност можете да ги намерите в залата за скуош.