В статистическото сравнение на Надал и Момен и въпросът Скуош или Тенис споменахме, че за час активна игра професионален скуош играч удря топката около 1000 пъти. Доколко сравнимо е това със скуошът на аматьорско ниво?

Стандартната игра на скуош в зала Fireball е с продължителност един час. Има ентусиасти, които правят тренировка сутрин и следобед, други които играят по два поредни часа в социалните събития и дори треньори (Лъчо, Краси, Лео, Ангел), които прекарват по 6-8 часа на ден на корта давайки уроци плюс някой друг за забавление. Но все пак един час си остава масовата продължителност за игра на корта.

При различните нива играчи (A, B, C) скоростта на игра се различава коренно. Въпреки това статистиката не е правопропорционална на нивото на играчите. Това се дължи както на балансът на силите при различните нива, така и на дължината на топката и разнообразието от удари използвани във всяка категория. Най-активна се оказва категория B, които се доближават до статистиките за брой удари на професионалистите. Това са състезатели играли с треньор и приятели между 6 месеца и няколко години, притежавайки добър драйв, боуст, дроп и лоб, но рядко използвайки крос корт, дълбок дроп, ник или мизуки, което в комбинация прави разиграванията с удължена продължителност. Играчите от ниво A и ниво C имат подобен брой удари на час, но с коренно различна дължина на всяко разиграване и дължина на всяка топка.

В първия турнир проведен в залата, състезателите от категория А имаха средно 23 удара в минута, 1380 в час или 690 на играч (пример видео четвъртфинал). На финал в категория B (видео) от миналата година – средно 27 удара в минута, 1620 удара в час или по около 800 удара на играч. В същият турнир финалът на група C (видео) имаше 20 удара в минута, 1200 удара в час или или средно 600 удара от играч.

Колко пъти съм ударил скуош топче през живота си?

Ако вие сте играч категория C или B може да очаквате да ударите топката 750 пъти за един час. Ако играете по веднъж всяка седмица, това са 39 000 удара за година. Ако играете 3 години вие сте направили над 100 000 удара.

Вие сте по-активен и ходите на скуош три пъти седмично? Или играете повече от час когато сте на корта? Сами може да калкулирате, че един милион удара са постижима реалност.

Да, вие сте ударили скуош топката много хиляди пъти и ще я ударите още много повече. Затова е от изключителна важност при какви условия се играе. Във Fireball държим топката да е професионална Dunlop, одобрена от PSA и WSF. Държим и подът да има анти-шок система, а въздухът да е винаги свеж. И съветваме да носите винаги удобни спортни обувки, а ракетата да е в диапазона от 90 до 140 грама.