80 състезатели от България, Пакистан, Египет, Румъния, Испания и Гърция започнаха своята скуош година с международен турнир в Спортна зала Fireball. След 305 мача здрава битка Георги Янев, Александър Александров и Анелия Дукова спечелиха златните медали в съответните категории.

International Squash Challenge Tournament (ISCT) се проведе събота 11.01 под патронажа на посолството на Пакистан и с подкрепата на Isostar, Tecnifibre, Karakal и Multisport. Играчите в турнира бяха посрещнати на церемонията по откриването с хляб, сол и мед, а посланикът на Пакистан г-н Маруан Алекс Аийаш приветства участниците, „Добре дошли на турнирът ISCT 2020, една инициатива на Посолството на Пакистан и Спортна Зала Fireball. Скуошът е спорт със сериозни традиции, особенно в моята родина, която е била десетки години на върха на този спорт. Радвам се, че и в България скуошът набира популярност и може да проведем такова мащабно събитие“.

Турнирът ISCT имаше и благотворителна инициатива. Средствата от дарителската кампания ще бъдат насочени от фондация „За Нашите Деца“ към нуждаещи се семейства в България.

Церемония по откриването

Резултати Група C

Александър Александров беше безпощаден в Група C на турнира, като не загуби гейм в четирите си мача от квалификационната група и четирите от елиминационната фаза – 16:0 гейма и златен медал! Георги Дойчев остана със сребро, а подиума допълниха Божил Божилов и Csaba Demeter.

Александров спечели ракета Karakal RAW 110, спортна бутилка и хавлия Multisport, пакет от Isostar и още награди от спонсорите на турнира.

Победителите в Група C Александър Александров, Георги Дойчев, Божил Божилов и Csaba Demeter бяха наградени от посланика на Пакистан г-н Маруан Алекс Аийаш

Победители в групите:

Група А: Павел Петков
Група B: Csaba Demeter
Група C: Иван Иванов
Група D: Александър Александров
Група E: Павлин Гергов
Група F: Божил Божилов
Група G: Георги Дойчев
Група H: Ивайло Иванов

Осминафинал:

Павел Петков – Мартин Гълъбов 0:2
Csaba Demeter – Ивайло Кубратов 2:0
Иван Иванов – Кристиян Кръстин 0:2
Александър Александров – Георги Будинов 2:0
Иван Валентинов – Павлин Гергов 0:2
Петко Петков – Божил Божилов 1:2
Стефан Стоянов – Георги Дойчев 0:2
Никола Сиджимов – Ивайло Иванов 0:2

Четвъртфинал:

Мартин Гълъбов – Csaba Demeter 1:2
Кристиян Кръстин – Александър Александров 0:2
Павлин Гергов – Божил Божилов 0:2
Георги Дойчев – Ивайло Иванов 2:0

Полуфинал:

Csaba Demeter – Александър Александров 0:2
Божил Божилов – Георги Дойчев 0:2

Финал:

Александър Александров – Георги Дойчев 2:0

Резултати Група A и B

Георги Янев показа, че е в отлична форма и заслужено спечели златото в групата на напредналите. Също като Александров в долната група, Янев не загуби гейм нито в групите, нито в елиминационната фаза.

Георги Янев заслужи купата на турнира, голямата награда на Tecnifibre, промо пакети от Isostar и Multisport и още награди от организаторите.

Победителите от турнира с организаторите от Посолтво на Пакистан и Fireball и фондация „За Нашите Деца“

Победители в групите:

Група А: Стоян Маринов
Група B: Йордан Димитров
Група C: Стефан Харбов
Група D: Георги Янев

Четвъртфинал:

Стоян Маринов – Васил Кърпачев 2:0
Георги Христов – Йордан Димитров 0:2
Стефан Харбов – Алекс Лупу 2:0
Георги Янев – Краси Краев 2:0

Полуфинал

Стоян Маринов – Йордан Димитров 1:2
Стефан Харбов – Георги Янев 0:2

Финал:

Георги Янев – Йордан Димитро 2:0

Резултати жени

При дамите Анелия Дукова отново е номер едно. След успешен полуфинал срещу Цветлена Димитрова и победа на финала срещу Мария Генчева, Дукова за пореден път завоюва златния медал. Младите надежди направиха добро впечатление – сребро за Мария Генчева и бронз за Цветлена Димитрова и Симона Спасова – те доказаха, че скуошът при дамите има бъдеще и върви напред.

Анелия Дукова с купа и златен медал

Полуфинал:

Анелия Дукова – Цветлена Димитрова 2:0
Мария Генчева – Симона Спасова 2:1

Финал:

Анелия Дукова – Мария Генчева 2:0

Следващият турнир с скуош зала Fireball

Следващият турнир по скуош във Fireball е на 25ти Януари. Той се организира от академия Yes Let и е част от националната верига на Българската Федерация по Скуош.